Meerlaanmolen is de molen teveel voor Open VLD

Vooraleer te kunnen starten met de renovatie van de Meerlaanmolen moet een beheersplan worden opgemaakt. Hiervoor moet 160.000 € worden betaald aan een studiebureau.

Daarnaast moeten ook nog kredieten worden voorzien voor de aankoop van het perceel grond om de molen via De Warandestraat te kunnen bereiken.

Tenslotte is er nog de renovatie van de molen zelf. Hiervoor werd onlangs slecht nieuws ontanvegen vanwege de Vlaamse Overheid die de subsidie verlaagde van 80 tot 60 procent.

Het gemeentelijk aandeel voor de restauratie zelf van de molen mag, rekening houdend met de te verwachten subsidies, geschat worden op minstens 500.000 €. Daarnaast en misschien nog veel belangrijker vraagt de Vlaamse Overheid dat een jaarlijks budget wordt voorzien voor een 20-jaar durend beheer van de molen met een betekenisvolle meerwaarde.

Open VLD kan best begrijpen dat mensen die geïnteresseerd zijn in erfgoed dit project en de financiering ervan genegen zijn. Het antwoord op de cruciale vraag of het Gistels belastinggeld op die manier goed besteed is, d.w.z. in het belang van de meerderheid van de Gistelnaars, is volgens Open VLD negatief. “Vooral omdat Gistel al de Oostmolen heeft, waar we terecht fier op mogen zijn en die in de omgeving van de molenhoeve goed tot zijn recht komt” vindt Open VLD nog een molen op een godvergeten plaats een brug te ver.

Open VLD pleitte er in de gemeenteraad van 9 maart voor om een procedure op te starten m.h.o. de vernietiging van het beschermingsdecreet voor de Meerlaanmolen. De meerderheid had hier evenwel geen oren naar en besliste – meerderheid tegen minderheid – om het restauratiedossier op te starten.

We houden ons hart vast.

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

Wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in Gistel?