Heeft onze stad een kat in een zak gekocht?
- 10 december 2017
- Gepost door: Gauthier Defreyne
- Categorie Openbaar domein
Open VLD onthield zich bij de stemming in de gemeenteraad over de aankoop van de villa met park op de hoek van de Bruidstraat en Ellestraat.
De manier waarop deze aankoop hals over kop gebeurde zint ons niet. Open VLD is niet tegen de realisatie van het achterliggende doel van deze aankoop, namelijk de inrichting van een wandel- en fietspad tussen de Bruidstraat en de bibliotheek Ter Elst. Dit doel is immers nog onder het bestuur van Open VLD vastgelegd in een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA).
Wij hebben het moeilijk met:
1. de te hoge aankoopprijs van €690.000
In een inderhaast opgemaakt schattingsverslag (waarin niet eens verwezen werd naar de voorwaarden van het BPA) is het eigendom geschat op €700.000 op basis van 1 vergelijkingspunt, namelijk het 1,7 hectare groot Koninginnehof in het Maria Hendrikapark te Oostende. Het Koninginnehof vergelijken met het domein Rosseel in Gistel is hetzelfde als een appartement op de Zeedijk in Oostende vergelijken met één in de Stationsstraat.
2. de afwezigheid van een bezoek aan het domein vóór de aankoop
Pas na de aankoop konden we het park en de villa bezichtigen. Op dat moment werd duidelijk dat onze vrees waarheid is. De villa verkeert in een erbarmelijke staat. Een renovatie in oorspronkelijke staat is zo goed als onbetaalbaar voor onze stad.
Ook zijn een aantal bestemmingsvoorwaarden in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een zware last voor onze stad :
- het behoud van de bouwvallige villa (de restauratie hiervan kan al vlug 1 miljoen euro kosten)
- een archeologisch onderzoek omwille van de twee bunkers in dit park
- een bufferzone van 2,5 m achteraan het park tegenaan de private tuinen van de woningen aan de Hogenbilk
- de integratie van het domein in een multifunctioneel stadspark met semi-publiek karakter samen met de Oostmolen en de bibliotheek.
Niet alleen deze investeringen maar ook en vooral het goed onderhoud van een park, dat toegankelijk moet zijn voor de Gistelnaar, zal heel wat kosten. Het onderhoud van een park met veel hoogstammige bomen zal niet alleen veel tijd vragen van onze groendienst maar zal ook externe arbeidskrachten vergen.
Omdat het domein een semi-publiek karakter mag hebben vroegen wij het bestuur om een publiek-private samenwerking te overwegen. Door aan de villa een private functie te geven (horeca, seniorenverblijf…) zouden de lasten kunnen gedeeld worden. Indien dit niet mogelijk blijkt, rest volgens ons alleen nog de keuze om de villa af te breken en alleen het park te behouden. Daarbij kan ook gedacht worden aan een parking tegenaan de Ellestraat om het gebrek aan parkeerplaatsen in de omgeving van de school op te lossen.