Investeringen in ontmoetingcentra Moere en Snaaskerke

In het ontmoetingscentrum te Moere zijn momenteel schilderwerken bezig die de voorbode zijn van grondige werken. Zo plannen schepen Ann Bentein en Geert Deschacht heel wat werken zoals een uitgebreide keuken, de vernieuwing van het sanitair gedeelte en een herstel van de oneffen koer. “Hier zullen alle verenigingen van Moere én Gistel wel bij varen”, zegt zaalverantwoordelijke Rudi Clybouw.

Het ontmoetingscentrum in de Molenstraat werd in 1987 helemaal verbouwd. In 1988 ging het centrum officieel open, sindsdien zijn er geen grote veranderingswerken meer gebeurd. Zo zit er in de grote zaal nog enkel glas. Nochtans is het de thuishaven van twintig verenigingen. “Om je een idee te geven: vlak voor de uitbraak van de coronacrisis, in de periode januari-maart van vorig jaar, werd de zaal zo’n twintig dagen per maand gebruikt. Soms zijn er dagen met twee of drie activiteiten. Dat gaat van muziekvoorstellingen en kooklessen tot recepties”, schetst Rudi Clybouw, sinds mei 2019 zaalverantwoordelijke en aanspreekpunt voor verenigingen. “Ook school de Driespan gebruikte afgelopen maand juni de grote zaal nog voor haar derde graad.”

Duurzame ledlampen

Ook al is het door de coronacrisis niet mogelijk om activiteiten te organiseren, achter de schermen wordt veel werk verricht om het ontmoetingscentrum een make-over te geven. “De tijdelijke sluiting is een opportuniteit om tal van zaken aan te pakken. Eerlijk, het stadsbestuur en de werkliedenploeg tonen veel goede wil om een nieuw hoofdstuk te schrijven”, zegt Rudi.

“De lichten op de koer zijn vervangen door duurzame ledlampen, ook aan de kant van de parking en trap komen ledlichten. Onder de bar, fornuizen en bakfrigo’s werden door de stedelijke werklieden wieltjes geplaatst. Zo kunnen de keukentoestellen tijdens kookworkshops makkelijk worden verplaatst. Intussen kregen ook de inkom en kleine zaal een nieuw likje witte verf.”

Bij dat laatste schilderklusje een leuk detail: voor stadsarbeiders Donald Coffyn (62) en Raoul Terwe (60) is het hun laatste opdracht alvorens ze met pensioen gaan na jarenlange trouwe dienst bij de stad. “Het is mooi dat we toch nog kunnen meewerken aan de toekomst van het ontmoetingscentrum. Een leuk afscheid”, glundert het duo.

De relatief kleine ingrepen zijn een voorbode voor grotere werken. Behalve dubbele beglazing wordt ook de binnenkoer, die er allesbehalve als een biljartlaken bijligt, rechtgetrokken. “Vandaag kunnen verenigingen de koer amper gebruiken om bijvoorbeeld tenten op te plaatsen. Alles ligt schots en scheef”, duidt Rudi terecht aan. “Het sanitair wordt vernieuwd en voorzien van regenwaterrecuperatie, afkomstig van de nieuw geplaatste regenput onder de koer. Daarna wordt de koer effen gemaakt”, pikt schepen Geert Deschacht (Open VLD) in, die samen met schepen Ann Bentein (Open VLD) het dossier trekt. “Ook de keuken krijgt een uitbreiding. Concreet: het ‘dopkotje’, waar mensen vroeger daadwerkelijk hun stempelgeld kwamen ophalen, wordt geïntegreerd in de grote zaal en keuken. Zo moet je de vaste bar en keuken niet meer verplaatsen en creëer je meer ruimte. Tegelijk kunnen ze wel afgesloten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor lessen.”

200.000 euro

“Deze werken zullen het verenigingsleven een stevige boost geven. Niet alleen voor Moere, maar voor heel Gistel”, benadrukt Rudi. De stad zal in totaal 200.000 euro in de zaal investeren. Schepen Deschacht hoopt de werken dit jaar nog uit te voeren. Binnenkort is er een eerste overleg met de aangestelde architect. Nadat het ontmoetingscentrum van Zevekote al een opsmukbeurt kreeg, wordt ook Snaaskerke niet vergeten. Daar is het dak van de kleine zaal vernieuwd en binnenkort worden alle ramen van de grote zaal vervangen, samen een investering van een 50.000 euro.

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

Wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in Gistel?