Rel rond fair trade op gemeenteraad
- 7 juni 2019
- Gepost door: Gauthier Defreyne
- Categorie Algemeen bestuur
Op de gemeenteraad werd de Noord-Zuid werkgroep opnieuw geïnstalleerd. Net zoals vorige jaren zal het nieuw bestuur acties zoals 11.11.11, een film over de noord-zuid-problematiek, projecten in het buitenland en de werking van de Wereldwinkel in Gistel ondersteunen in het kader van het Noord-Zuid beleid.
Raadslid Bruneel (CD&V) vond dat Gistel nog meer moet doen omtrent eerlijke handel, zoals een nul-meting van de inspanningen die de gemeente op vandaag levert op het vlak van fair trade.
Het nieuw bestuur kiest om bij “fair-trade” vooral de nadruk te leggen op de “korte keten” in onze eigen streek, bij onze lokale handelaars en onze lokale boeren. “Zo willen we de consumptie van eigen teelten en producten promoten bij de Gistelnaar en de Gistelse horeca. Maar we zullen het takenpakket van onze milieuambtenaar, dat nu al goed vol zit, niet belasten met de organisatie van een nul-meting inzake fair-trade in onze gemeente” zegt schepen Dries Depoorter.
Daarenboven willen wij geen onderscheid maken tussen handelaars in onze gemeente op basis van fair-trade. Tot bewijs van het tegendeel zijn alle lokale handelaars in onze stad “eerlijke” handelaars. Zo is het ook “not done” om de horeca te verplichten om fair-trade producten aan te bieden. De horeca beslist daar zelfstandig over in eer en geweten. Ook in overheidsopdrachten kan er geen verplichting zijn om altijd en alleen maar fair-trade of bio-producten aan te bieden. Maar als de gelegenheid zich voordoet, dan bieden we zowel lokale handelaars als de wereldwinkel kansen. Zo werd ook de Wereldwinkel onlangs uitgenodigd om deel te nemen aan een aanbesteding van wijn en cava.